Selecteer een pagina

Goedkoop tanken doet u niet aan de snelweg, maar in een dorp of stad. Toch? Of is dit een fabeltje? En hoe goedkoop is België eigenlijk vergeleken met de buren? Loont het om over de grens te tanken?

 

 

 

1. Accijnzen zijn de reden van de hoge brandstofprijzen

Hoe komt het toch dat de prijzen van de brandstof zo hoog zijn? Het antwoord op die vraag is: Het zijn de accijnzen die daarvoor zorgen.

Per liter benzine of diesel betaald de Belgische rijder 60 cent aan accijnzen. Deze accijnzen komen ten goede aan de overheidsbegroting.

De reden van deze accijnzen is simpel: hoe meer olie u verbrand, hoe meer u betaald. Verbranding van olie is namelijk slecht voor het milieu. De accijnzen moet deze verbranding terug dringen.

 

Per liter brandstof betaald u al snel 60 cent aan accijnzen

 

2. Tanken in België goedkoper dan in Nederland

Vergeleken met Nederland kunt u in België goedkoper benzine tanken.

De accijnzen in Nederland zijn 79 cent per liter benzine. Het verschil in prijs is ongeveer 38 cent per liter, meldt de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond (ANWB).

De dieselprijs is bijna gelijk. Dat komt doordat in Nederland de accijns op diesel lager is dan op benzine.

De brandstofprijzen in Frankrijk en België ontlopen elkaar niet veel. Gaat u dus op vakantie naar het zuiden, dan zult u qua prijs weinig verschil merken.

 

3. Echt goedkoop tanken doet u in Luxemburg

Wie echt goedkoop wil tanken en toevallig dichtbij de grens met Luxemburg woont, zou daar de auto vol moeten tanken. Daar betaald u voor benzine zo’n 19 cent minder per liter.

Een prettige bijkomstigheid is dat de prijzen overal hetzelfde zijn. Het maakt dus niet uit of u langs de snelweg of in een dorp tankt.

Bij diesel bent u zelfs 33 cent per liter goedkoper uit. Dat de prijzen in Luxemburg zo laag zijn, komt door de lage accijnzen.

Daarnaast concurreren de tankstations met elkaar. Dit doen ze omdat inwoners uit buurlanden de auto graag voltanken in Luxemburg.

Omdat deze buitenlandse consumenten niet regelmatig langskomen, maar vaak op doorreis zijn, ‘vechten’ de Luxemburgse tankstation om de klanten. Logisch dus dat de prijzen zo laag mogelijk gehouden worden.

 

4. Tanken langs de snelweg is niet goedkoop

Hoe kan het dat de prijzen van brandstof langs de snelweg vaak hoger lijken dan in de steden? Lijkt het alleen maar zo, of is het echt waar?

Het is inderdaad slim om de snelweg te verlaten en een tankstation op te zoeken in een nabijgelegen stad. Daarvoor hoeft u niet helemaal het centrum in te gaan.

Goedkoop tanken doet u aan de rand van de stad, in het haven- of industriegebied. Dit kan soms wel 20 cent per liter goedkoper zijn. Zoals hierboven al benoemd is dit in Luxemburg dus niet het geval.

Let wel, waar een tankstation aan de snelweg vaak dag en nacht open is, zijn de tankstations in een stad juist in de avond en nacht gesloten.

Dan is er nog een ander geheim van goedkoop tanken. Op zondagen en tijdens de laatste week van een vakantie tankt u ook vaak voor een lager bedrag dan op andere dagen.

 

Goedkoop tanken doet u aan de rand van de stad, in het haven- of industriegebied.

 

5. Extra tip: Aan welke kant zit de tank

Vraagt u zich telkens weer af aan welke kant de tank ook alweer zit? De meeste auto’s laten u tijdens het rijden al weten aan welke kant van de tankpaal u moet parkeren.

Op het dashboard staat namelijk een icoontje van een brandstofpomp. Vaak wordt dit icoontje vergezeld met een klein pijltje welke wijst naar de kant waar de tank zich bevindt.

Probeer hieraan te denken als u zich de volgende keer weer eens afvraagt aan welke kant u moet parkeren.

 • Gratis tankkaart (geen maandelijkse of andere kaartkosten)
 • Competitieve pompkortingen van 9 cent per liter
 • Geen borg (afhankelijk van de credit check)
 • Grootste netwerk van België met meer dan 510 tankstations 
 • Benelux tankkaart met toegang tot +2000 tankstations
 • Betaling via 2 wekelijkse btw factuur met domiciliering 
 • Bewaren btw bonnetjes niet meer nodig

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld

Q8 Liberty Tankkaart

 • Geen contract en direct opzegbaar
 • Tanken in Benelux met in Nederland
 • Geen transactiekosten per tankbeurt, u krijgt steeds de voordeligste prijs
 • Incl. klantenportaal voor het wagenparkbeheer
 • Geschikt voor eenmanszaken, vrije beroepen en grote ondernemingen

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 
Q8 Liberty Tankkaart

 

 • De kortingen gelden op de officiële brandstofprijs
 • Alle tankstations staan in de Q8 App (Android en Apple)
 • Lokale klantendienst

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 
Q8 Liberty Tankkaart