Selecteer een pagina

We ontvangen regelmatig de vraag wat zijn tankkaarten en wat zijn de voordelen voor professionelen en voor bedrijven? 

 

1. Wat zijn tankkaarten in het kort?

Er zijn meerdere benamingen voor een tankkaart, brandstofpas, fuelcard, tankcard of tankpas. Een tankkaart wordt voornamelijk uitgegeven door een brandstofaanbieder.

Het is elektronische betaalkaart en lijkt daarmee op een kredietkaart, omdat het ook met achtergestelde betaling werkt.

 

2. Verschillende soorten gebruikers

Tankkaarten hebben verschillende type gebruikers:

  • Consumenten of particulieren die op basis van een spaarsysteem korting ontvangen op de getankte brandstof. Een bekend voorbeeld is de tankkaart van VAB, maar dan moet u wel lid zijn. De lidmaatschapskosten is afhankelijk van de gewenste pechverhelping formule, maar is al snel meer dan €125 euro per jaar.
  • Werknemers die van hun werkgever een leaseauto hebben ontvangen en op kosten van de werkgever kunnen tanken.
  • Ondernemers (eensmanszaak of vennootschap) die een bedrijfswagen op naam van de onderneming hebben staan. Brandstofkosten zijn dan onderdeel van de autokosten en deels fiscaal aftrekbaar. Een zakelijke tankkaart is eveneens aftrekbaar.

Samengevat zijn tankkaarten een van de betaalmethoden waarmee verschillende soorten brandstof betaald kan worden bij een tankstation. Vaak betaald men de gewone pompprijs, soms wordt er extra korting verstrekt of in combinatie.

 

2.1  Welke soorten kaarten zijn er?

Naast verschillende gebruikers zijn er grofweg ook twee soorten kaarten te onderscheiden:

  • Merkgebonden tankkaarten: U hoeft misschien langer te zoeken naar het juiste tankstation, maar merkgebonden tankkaarten geven veelal hogere prijskortingen.
  • Multimerken tankkaarten: Lagere prijskortingen, maar u kunt bij meerdere (merken) tankstations tanken

 

Een tankkaart is een elektronische betaalkaart en lijkt op een kredietkaart.

 

3. Autokosten aftrekbaar van de belasting

Wie autokosten fiscaal wil aftrekken, moet dit bewijzen met facturen. De mate van aftrekbaarheid is is afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto en ligt tussen de 50% en 100%.

De brandstofkosten zijn voor 100% aftrekbaar (voor beroepsgedeelte), al zal dat na 2020 minder zijn, omdat het aan de CO2 uitstoot gaat gekoppeld worden.

 

3.1 Tankkaarten voor professionelen

Vanwege de fiscale voordelen wordt de tankkaart het meest gebruikt door kleine zelfstandige (eenmanszaken) en klein of middelgrote ondernemingen (KMO).

Elke twee of vier weken ontvangt de organisatie op wiens naam de zakelijke tankkaart staat een verzamelfactuur van de tankpas aanbieder.

Alle gemaakte kosten en de betaalde btw zijn daarop gespecificeerd. Naast brandstofkosten is het soms ook mogelijke andere diensten te betalen met een tankkaart bijvoorbeeld een parkeergarage of een wasstraat.

Welke extra diensten betaald worden is afhankelijk welke type tankkaart aangeschaft wordt.

 

4. Tankkaarten hebben vele voordelen

Een tankkaart biedt veelal korting op de officiële brandstofprijs. Maar bij dat voordeel blijft het niet bij.

Een tweede voordeel van zakelijke tankkaarten is dat de eigenaar regulier een verzamelfactuur ontvangt. Daarop staat een overzicht van de gemaakte autokosten en de betaalde btw.

Voor een btw plichtig organisatie kan hierdoor de btw eenvoudige teruggevraagd worden.  De betaalde 21% btw is al snel €15,- per tankbeurt.

Het verzamelen, bewaren en administratief verwerk van losse tankbonnen is daarmee overbodig geworden. Wat eveneens meespeelt is dat de fiscus geen losse tickets en tankbonnen accepteert.

Daarom kiezen veel ondernemers dan ook een zakelijke tankkaart vanwege het gemak.  Met één kaart – die wel op naam van de onderneming moet staan – wordt een deel van zakelijke autokosten betaald.

 

5. Tankkaarten vergelijken

Op deze website worden diverse tankkaarten met elkaar vergeleken. Vooral voor ondernemers biedt een zakelijke tankpas voordelen en het meeste gemak:

  • Tankbonnen bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Geld- en kostenbesparing: goedkoop tanken en altijd de btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat