Selecteer een pagina

Tanken is een prijzige bezigheid in België. Ook voor ondernemers kan het brandstof besparen lucratief zijn. Want de tarieven voor benzine en diesel gaan nog regelmatig omhoog.  De kans dat brandstof in de toekomst nog flink in prijs zal dalen is vrij klein.

Dat komt deels omdat in België een forse belasting op brandstof wordt geheven. Gemiddeld gaat ruim 80 eurocent per liter brandstof naar vadertje staat (bron: petrofed). Maar als u van een auto afhankelijk bent en elektrisch rijden geen optie is dan zit u er hoe dan ook aan vast.

Gelukkig worden nieuwe auto’s steeds zuiniger en kunt u dus wel op brandstof besparen. Als u gaat tanken kunt u bovendien een locatie uitkiezen waar de brandstof goedkoper is. Dit kan op een volle tank een paar euro schelen. Misschien niet veel, maar op jaarbasis is het vaak toch nog een flink bedrag.

Met onze vier tips kunt brandstof besparen als u bedrijfsmatig tankt.

 

Tip 1: Laat medewerkers tanken met een tankkaart

Natuurlijk kunt u besparen door met medewerker af te spreken dat zij niet bij een tankstation langs de snelweg tanken maar uitsluitend in de bebouwde kom. Dat scheelt echt euro’s per tankbeurt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de brandstofapp van DKV waarmee u eenvoudige de goedkoopste pompprijs in uw buurt kan vinden.

Effectiever is als u/uw werknemers een auto van de zaak rijden, om direct bij ingebruikname een tankkaart te regelen. Dit heeft een aantal voordelen, afhankelijk van het soort tankkaart. Lees hier meer over in ons artikel ‘Wat is een tankkaart’ die de details bespreekt van zo’n kredietkaart.

Zo’n kaart heeft bovendien als voordeel dat alle tankbeurten automatisch worden geregistreerd en er dus geen gedoe meer is met zoekgeraakte tankbonnetjes. Alle getankte liters staan direct in de administratie en kunnen direct worden verwerkt, bijvoorbeeld bij de btw aangifte.

 

Tip 2: Kies voor een kleinere en dus zuinigere auto

Niet iedere medewerker hoeft in een auto te rijden die in de duurste klasse van de verkeersbelasting valt. Zonder dat u de medewerkers veroordeelt tot een auto waar ze niet in stappen, zijn er echt genoeg alternatieven.

Een medewerker die klanten bezoekt en daarbij alleen maar zijn laptoptas mee hoeft te nemen kan prima in een kleine auto rijden. Wil u uw medewerker toch een ruimer budget voor de leaseauto bieden, dan kan het verschil in leaseprijs worden bespaard als hij of zij voor een kleinere auto kiest aan de medewerker uitbetaald wordt.

Houd er daarbij wel rekening mee dat hierover loonbelasting moet worden betaald.

Bedenk bij het kiezen van de leaseauto’s voor de zaak dat het hier gaat om auto’s waar zakelijk mee wordt gereden. Ze hoeven geen caravan te kunnen trekken of het hele gezin comfortabel naar het vakantiehuis in Spanje te rijden.

 

Tip 3: Brandstof besparen met Het Nieuwe Werken

Thuis werken wordt nog steeds populairder. Natuurlijk leent niet iedere functie zich daarvoor. Maar als uw medewerkers deels thuis hun werk kunnen doen dan hoeven ze niet in de file te staan of überhaupt naar kantoor te komen.

Als een medewerker thuis wil en kan werken, geef hier dan de gelegenheid voor. Houd hierbij wel de Arbo regels in de gaten, een thuiswerkplek moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. U moet bij controle kunnen aantonen dat thuis werkende medewerkers dit doen op een werkplek die aan deze minimale eisen voldoet.

Met de laptop op schoot op de bank zitten is dus onvoldoende. Deze regels gelden overigens niet voor professionele die voor uw bedrijf werken.

Als zij ervoor kiezen om aan de keukentafel hun werk te doen of op een snikhete, slecht verlichte zolderkamer dan is dat hun keuze. Maar feit is dat thuis werken brandstof besparen in de hand werkt.

 

Tip 4: Zijn er alternatieven voor de auto om brandstof te besparen?

Als u wilt dat uw medewerkers minder vaak gaan tanken en brandstof besparen dan kunt u bekijken of er alternatieven zijn voor de auto.

Veel mensen die een auto hebben vinden het openbaar vervoer of de fiets een alternatief waar ze niet eens over na willen denken. Maar met een business card voor het openbaar vervoer kunt u echt een heel eind komen. 

Steeds meer werkenden ontdekken het voordeel van ’s morgens eerste klas met de trein naar het werk reizen en onderweg rustig kunnen werken. Mails lezen en beantwoorden, alvast stukken lezen voor een vergadering. Of een bezoek aan een klant voorbereiden, het zijn allemaal zaken die u kunt doen als u niet op het verkeer hoeft te letten.

 • Gratis tankkaart (geen maandelijkse of andere kaartkosten)
 • Competitieve pompkortingen van 9 cent per liter
 • Geen borg (afhankelijk van de credit check)
 • Grootste netwerk van België met meer dan 510 tankstations 
 • Benelux tankkaart met toegang tot +2000 tankstations
 • Betaling via 2 wekelijkse btw factuur met domiciliering 
 • Bewaren btw bonnetjes niet meer nodig

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld

Q8 Liberty Tankkaart

 • Geen contract en direct opzegbaar
 • Tanken in Benelux met in Nederland
 • Geen transactiekosten per tankbeurt, u krijgt steeds de voordeligste prijs
 • Incl. klantenportaal voor het wagenparkbeheer
 • Geschikt voor eenmanszaken, vrije beroepen en grote ondernemingen

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 
Q8 Liberty Tankkaart

 

 • De kortingen gelden op de officiële brandstofprijs
 • Alle tankstations staan in de Q8 App (Android en Apple)
 • Lokale klantendienst

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 
Q8 Liberty Tankkaart