Selecteer een pagina

België kent sinds eind augustus vorig jaar meer 1 dan miljoen actieve ondernemers. Nog nooit was dat aantal zo hoog. België zit in de lift en het aantal ondernemers blijft doorgroeien. Met als gevolg het bereiken van een bijzondere mijlpaal: 1 miljoen ondernemers. Inmiddels zitten we in het jaar 2020 en lijkt de groei van ondernemingen nog niet te stoppen. 

 

 

 

1. Het jaar 2018 was een voorbode

Het jaar 2018 werd afgesloten met 976.309 btw-plichtige ondernemingen blijkt uit cijfers van STATBEL. In dat jaar tekende het bereiken van de mijlpaal in 2019 zich al uit.

In 2018 werden er namelijk bijna 97.000 nieuwe ondernemingen opgericht. Daartegenover stond het schrappen van ruim 62.000 bestaande ondernemingen. Het totaal aantal ondernemingen groeide dus met zo’n 35.000.

 

1.1 Vlaamse Gewest heeft de meeste ondernemers

Als een zelfde groei zich zou doorzetten in 2019 dan zou er een historisch hoogtepunt te melden zijn. En dat is het geval. Nog voor het eind van het jaar kwam STATBEL met nieuws: de mijlpaal van 1 miljoen ondernemers in België is doorbroken.

Met name in het Vlaamse Gewest huizen veel zakenlieden. Ruim 60 procent van alle ondernemers is hier actief. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt ruim 10 procent van het totaal. En in het Waalse Gewest, qua oppervlakte groter dan de andere twee samen, is ruim 25 procent actief.

 

Eind augustus 2019 werd de mijlpaal van 1 miljoen ondernemers in België is doorbroken.

 

2. Ook de omzet van de Belgische ondernemingen stijgt

Niet alleen het aantal ondernemers groeit. Ook de omzet van de ondernemingen stijgt. In 2018 bedroeg de totale omzet van alle ondernemingen in het derde kwartaal 314,4 miljard euro.

Hetzelfde kwartaal in 2019 liet een stijging van 1 procent zien naar 317,5 miljard euro. De cijfers van het laatste kwartaal van vorig jaar zijn nog niet bekend.

 

3. Aantal ondernemers groeit verder

En de stijging lijkt zich voort te zetten. Meer en meer mensen mogen zich scharen onder de noemer ‘ondernemers’. Eind oktober, twee maanden na het behalen van de mijlpaal, telde België volgens STATBEL 1.008.820 ondernemers.

Die maand werden meer dan 12.000 ondernemingen opgericht. Dit is een stijging van 5,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarentegen was het aantal ondernemers dat besloot te stoppen in oktober maar liefst 16 procent hoger dan in oktober 2018.

 

3.1 Januari, april, juli en oktober populaire ‘startmaanden’

De meest populaire maanden om een bedrijf te starten waren januari, april, juli en oktober. In deze maanden neemt het aantal actieve ondernemingen sterker toe dan in de overige maanden.

Januari lijkt een logisch moment vanwege de start van een nieuw (boek)jaar. Ook de andere drie maanden zijn verklaarbaar. De btw aangifte voor ondernemers moet namelijk om de drie maanden ingediend worden.

De vier populaire ‘startersmaanden’ zijn elk het begin van een nieuw kwartaal. Administratief gezien zijn dit de beste momenten om een onderneming te starten.

 

4. Wat brengt 2020?

België kent nu dus meer dan 1 miljoen ondernemers. Een mijlpaal die in augustus 2019 werd doorbroken. Nu is het afwachten wat dit jaar zal brengen. De vraag is: Hoeveel mensen wagen zich in 2020 aan het ondernemerschap?

 • Gratis tankkaart (geen maandelijkse of andere kaartkosten)
 • Competitieve pompkortingen van 9 cent per liter
 • Geen borg (afhankelijk van de credit check)
 • Grootste netwerk van België met meer dan 510 tankstations 
 • Benelux tankkaart met toegang tot +2000 tankstations
 • Betaling via 2 wekelijkse btw factuur met domiciliering 
 • Bewaren btw bonnetjes niet meer nodig

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld

Q8 Liberty Tankkaart

 • Geen contract en direct opzegbaar
 • Tanken in Benelux met in Nederland
 • Geen transactiekosten per tankbeurt, u krijgt steeds de voordeligste prijs
 • Incl. klantenportaal voor het wagenparkbeheer
 • Geschikt voor eenmanszaken, vrije beroepen en grote ondernemingen

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 
Q8 Liberty Tankkaart

 

 • De kortingen gelden op de officiële brandstofprijs
 • Alle tankstations staan in de Q8 App (Android en Apple)
 • Lokale klantendienst

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 
Q8 Liberty Tankkaart