Selecteer een pagina

Starten als zelfstandige in België is populair. Het ondernemersklimaat in het land lijkt beter dan ooit. Meer dan 100.000 nieuwe ondernemingen werden er in 2018 opgericht. Daarmee stijgt het aantal ondernemingen ook nog eens harder dan in 2017.

 

 

 

1. Ondernemend België groeit

Het ondernemersklimaat in België lijkt op het moment zeer gunstig te zijn voor starters. De nieuwe ‘Startersatlas’ van de ondernemersorganisatie Unizo en UCM en het handelsinformatiekantoor Graydon meldt dat er 100.113 nieuwe ondernemingen bijkwamen in 2018.

In 2017 werden er nog 95.081 eenmanszaken of vennootschappen opgericht. Vorig jaar laat dus een stijging van ruim 5 procent zien ten opzichte van 2017. Het is voor het eerst dat er in een jaar meer dan 100.000 ondernemingen bij kwamen.

Over de laatste vijf jaar is het aantal starters per jaar zelfs met bijna 20 procent omhoog gegaan.

 

Het is voor het eerst dat er in een jaar meer dan 100.000 ondernemingen bij kwamen.

 

2. België kent een gezond ondernemersklimaat

Naast het grote aantal nieuwe eenmanszaken en vennootschappen blijkt dat een groot deel van deze ondernemingen na vijf jaar nog steeds actief is. In 2018 was 66,7 procent van de in 2014 gestarte onderneming nog steeds actief. Dit geeft aan dat België een gezond ondernemersklimaat heeft.

 

3. Mannen starten het meest als zelfstandige

De meesten die starten als zelfstandige zijn man. De verschillen in aantallen zijn overigens niet groot. Bijna 6 op de 10 starters is man.

Met name de dienstensector profiteert van de grote stijging van het aantal ondernemingen. Veel starters zijn namelijk actief in deze sector of die van vrije beroepen.

 

4. Vlaanderen het ondernemershart van België

Starten als zelfstandige wint vooral in Vlaanderen aan populariteit. Ruim de helft van alle starters kwam uit Vlaanderen. Het aantal starten steeg daar met maar liefst 11,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Naast Vlaanderen biedt Brussel ook genoeg ruimte voor ondernemerschap. Starten als ondernemer werd 5 procent vaker gedaan ten opzichte van 2017.

Van alle provincies in België ontwikkelt Oost-Vlaanderen zich het snelst als ondernemende provincie. Een stijging van maar liefst 15,6 procent ten opzichte van het jaar geeft blijk aan een goed ondernemersklimaat in de provincie.

 

Oost-Vlaanderen kent de grootste stijging van starters in 2018

 

4.1 Starten als zelfstandige in Wallonië niet vanzelfsprekend

De trend in Wallonië is juist negatief. De daling is maar 0,2 procent, maar het is reden voor zorgen. Secretaris-generaal van UVW, Arnaud Deplae en Danny van Assche, bestuurder van Unizo, geven aan dat de landelijke positieve cijfers geen reden zijn om rustig achterover te hangen. Er zijn nog teveel mensen die niet durven te starten als ondernemer. Zij moeten juist gestimuleerd worden. 

Unizo erkent dit probleem. Volgens de ondernemersorganisatie stuiten starters op teveel hindernissen om daadwerkelijk te starten als zelfstandige.

Daarom pleit Unizo bijvoorbeeld voor een ondernemersaftrek om ondernemen financieel aantrekkelijker te maken. Daarnaast moeten de uitgebreide verplichtingen omtrent administratie verlicht worden.

 

5. Blijft ‘starten als zelfstandige’ groeien?

Hoe de ondernemerstrend zich de komende jaren voortzet is moeilijk te voorspellen. Dit jaar laat zien dat starten als zelfstandige nog steeds aan populariteit wint.

Het groeipercentage is wel laag, een stuk lager dan het voorgaande jaar.

De verwachting is dan ook dat het aantal starters over het gehele jaar 2019 zal stijgen ten opzichte van 2018. De grote van de groei is wellicht wel een stuk lager dan in 2018.

 

6. Cijfers geven België stof tot nadenken

Ook de ‘netto toename’ van starters stijgt door, maar met een lager percentage. In 2018 was de netto toename, starters minus stoppers, bijna 2 procent. Een percentage dat een half procent lager ligt dan een jaar daarvoor.

Kortom, het ondernemersklimaat in België toont nog steeds groene cijfers. Starten als zelfstandige in België is populair en zal dat waarschijnlijk blijven.

De cijfers tonen wel een stagnatie in de groei aan. Volgens Graydon geeft dit stof tot nadenken voor onder andere de Belgische overheid. 

  • Gratis tankkaart (geen maandelijkse of andere kaartkosten)
  • Competitieve pompkortingen van 9 cent per liter
  • Geen borg (afhankelijk van de credit check)
  • Grootste netwerk van België met meer dan 510 tankstations 
  • Benelux tankkaart met toegang tot +2000 tankstations
  • Betaling via 2 wekelijkse btw factuur met domiciliering 
  • Bewaren btw bonnetjes niet meer nodig

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld

Q8 Liberty Tankkaart

  • Geen contract en direct opzegbaar
  • Tanken in Benelux met in Nederland
  • Geen transactiekosten per tankbeurt, u krijgt steeds de voordeligste prijs
  • Incl. klantenportaal voor het wagenparkbeheer
  • Geschikt voor eenmanszaken, vrije beroepen en grote ondernemingen

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 
Q8 Liberty Tankkaart

 

  • De kortingen gelden op de officiële brandstofprijs
  • Alle tankstations staan in de Q8 App (Android en Apple)
  • Lokale klantendienst

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 
Q8 Liberty Tankkaart