Selecteer een pagina

Voor iedere zelfstandige ondernemer is het belangrijk om te weten welke kosten aftrekbaar zijn. Waarom? Omdat u daar veel geld mee kunt besparen. Maar voordat u zomaar allerlei kosten gaat indienen als bedrijfskosten, moet u weten welke kosten wel en welke niet aftrekbaar zijn.

 

 

 

1. Een ondernemer betaalt belasting over de winst

De overheid heeft bepaald dat een ondernemer belasting moet betalen over de behaalde winst. Let op, dit is niet hetzelfde als de omzet.

De kosten die u heeft gemaakt om omzet te generen zijn namelijk aftrekbaar. Bij het invullen van de belastingpapieren kunt u aangeven welke kosten u heeft gemaakt.

Deze worden afgetrokken van de omzet. Wat overblijft is de winst. Hierover betaald u belasting.

 

De kosten die u heeft gemaakt om omzet te generen zijn aftrekbaar

 

2. Het fenomeen beroepskosten uitgelegd

Wat zijn dan die beroepskosten precies? Beroepskosten zijn kosten die u maakt voor uw bedrijf. Om u een idee te geven nemen we het voorbeeld van een chocolaterie. De ondernemer verkoopt een doos pralines voor een bepaalde prijs. Dit levert omzet op.

 

2.1 Inkoopkosten zijn aftrekbaar

Maar om deze doos pralines te verkopen moet de ondernemer kosten maken, zoals de inkoop van de verschillende ingrediënten en het verpakkingsmateriaal. Deze kosten zijn aftrekbaar.

En er is meer. Met alleen ingrediënten en verpakkingsmateriaal komt de eigenaar van de chocolaterie er niet. Er zijn nog meer kosten. 

Een chocolaterie heeft ook een pand, elektriciteit en een inrichting nodig. Ook deze kosten zijn aftrekbaar. Deze kosten worden namelijk gemaakt voor uw bedrijf.

 

2.2 Aftrekbare kosten verschillen per ondernemer

Het verschilt per ondernemer welke kosten nodig zijn om een onderneming te laten draaien. Een fotograaf bijvoorbeeld heeft geen pand nodig en ook geen meubels om het in te richten.

Kosten die voor een fotograaf aftrekbaar zijn, zijn bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe fotocamera of lens en het deelnemen aan cursussen. Daarnaast is een computer nodig om de foto’s op te bewerken.

 

3. Het voordeel van kosten die aftrekbaar zijn

Het voordeel van het aftrekken van kosten is dat u minder belasting betaalt. Hoe meer kosten u kunt aftrekken van de omzet, hoe minder winst erover blijft om belasting over te betalen.

Let er wel op dat dit geen vrijbrief is om maar veel kosten te maken. U kunt de kosten aftrekken van de winst. De belasting gaat hierdoor omlaag, maar de gemaakte kosten betaalt u nog wel zelf. De overheid zal de door u gemaakte kosten dus niet vergoeden.

Vraag uzelf dus te allen tijde af of een bepaalde aankoop zichzelf uiteindelijk uit zal betalen. Ofwel, is deze kostenpost het waard om geld aan uit te geven?

 

Het voordeel van het aftrekken van kosten is dat u minder belasting betaalt

 

4. Welke kosten zijn aftrekbaar voor een ondernemer?

Kosten moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om aftrekbaar te zijn voor de belasting. Ga dus altijd van tevoren na of een bepaalde kostenpost in aanmerking komt als aftrekbare kosten voor de belasting.

 

4.1 Beroepskosten ten bate van het bedrijf

Beroepskosten zijn kosten die, het woord zegt het al, gemaakt worden voor de zakelijke activiteiten. kosten voor een computer die gebruikt wordt voor in de eerder genoemde chocolaterie zijn dus aftrekbaar.

Het is niet toegestaan om privékosten op te voeren als aftrekbaar. Een computer voor thuis valt dus niet onder beroepskosten.

 

4.2 Gemengde kosten deels aftrekbaar

Er bestaan ook kosten die deels wel en deels niet voor zakelijk gebruik worden toegepast. Deze aan een auto of kantoor aan huis. In dit geval spreken we over ‘gemengde kosten’. Deze kosten mogen deels gezien worden als beroepskosten en zijn dus deels aftrekbaar.

In het geval van de fotograaf geldt dat een kantoor aan huis aftrekbaar is. In een dergelijk geval mag de ondernemer niet de gehele woning, maar alleen het kantoor als aftrekbare kostenpost zien. 

Gemengde kosten dient u dus op te splitsen tussen privé en zakelijk.

 

4.3 Beroepskosten ter opbouw van de onderneming

De investering die u doet, moet het grotere doel van de onderneming dienen. Een gesprek met een zakelijke klant in een café waarbij er koffie en een stuk taart wordt geconsumeerd mag dus als zakelijke kostenpost worden ingevoerd. Het dient namelijk ter opbouw van de onderneming.

 

5. De regels voor het indienen van beroepskosten 

In dit artikel hebben we beschreven wat beroepskosten zijn. Voordat u beroepskosten als aftrekbaar indient bij FOD Financiën dient u nog een aantal belangrijke regels te kennen. Hierover leest u hier meer in het vervolgartikel over beroepskosten