Selecteer een pagina

Taxichauffeur zijn lijkt een aantrekkelijk beroep, want het aantal zelfstandige taxichauffeurs en het aantal taxibedrijven groeit in België. Het is een van de beroepsgroepen die terecht bovenaan staan in de lijst van afgelegde kilometers en zeker kilometervreters genoemd mogen worden. Een groeiend aantal chauffeurs kiest het ondernemerschap.

Alleen in Vlaanderen chauffeert ruim 65% als zelfstandige (bron: de Tijd)  Ze bepalen liever zelf hun werktijden, vrachten en routes. Deze rasechte ondernemers, verbruiken veel brandstof met hun wagen en passen in de doelgroep van een tankkaart.  Is zo’n tankkaart voor de taxi zinvol en maakt het daarmee het beroep aantrekkelijker? Zo ja waarom? Een overzicht van de voordelen.

 

1. Beroep van taxichauffeur

Door de gewijzigde taxiwet in 2018 in Vlaanderen en de opkomst als Uber is deze ontwikkeling goed voor klanten, al is de concurrentie moordend te noemen net als in Nederland. Bij de noorderburen waren 2005 er 4700 taxibedrijven en uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal is gestegen tot tot bijna 9000 in 2017. Vooral de laatste twee jaar is de groeit met 55% hoog geweest.

Klanten vervoeren is lange dagen maken, want 65% van de taxibedrijven telt in 2017 één werkzame persoon. Het principe van dit beroep lijkt eenvoudig:  tegen een betaling vervoert een taxichauffeur een of meerdere klanten van A naar B.  Als hij of zij makkelijk om kan gaan met mensen, dan is het een gaaf beroep.

 

1.1 De meeste taxichauffeurs rond Brussel

In België rijden meer dan 10.000 taxi’s rond. In Vlaanderen zijn krap 6000 , Wallonië 2400 en de regio Brussel bijna 1800 taxibedrijven. Ofwel 20% van de taxibedrijven zijn actief in Brussel en dat percentage groeit fors.

 

1.2 Een taxichauffeur heeft een vergunning voor het uitbaten

Voor het uitbaten van een taxidienst hebt u een vergunning nodig van de stad of de gemeente waar u als taxichauffeur aan de slag wilt. De vergunning is 5 jaar geldig. Een bestaande vergunning voor het exploiteren van een taxidienst kan ook gewijzigd worden of de tarieven van een taxidienst kunnen gewijzigd worden. 

Naast een rijbewijs, een minimale leeftijd van 21 jaar heeft de taxichauffeur een medische attest nodig. Een taxibedrijf beginnen is hierdoor makkelijker en goedkoper geworden.  De zelfstandige taxichauffeurs werken vrijwel allemaal fulltime op de taxi. De meeste zelfs meer dan 60 uur om aan een minimaal salaris te kunnen komen.

 

2. Tankkaart voor de taxi

Een taxi tankt dagelijks. Het betalen kan natuurlijk contant, dat komt niet vaak voor, met een bankkaart, maar ook een tankkaart. Het gebruik van een zakelijke tankpas is erg gemakkelijk en is bijna hetzelfde als betalen met een normale bank- of kredietkaart. Alleen zo’n kaart biedt veel meer. Wij zetten vijf voordelen op een rij wat het kan betekenen voor de taxichauffeur.

 

2.1 Minder tijd nodig voor de boekhouding

Doorgaans heeft een taxichauffeur een gepaste hekel aan het doen van hun boekhouding. Het verzamelen en verwerken van rekeningen en (brandstof)bonnetjes is een tijdrovende klus.  Een zakelijke tankkaart neemt een deel van het werk uit handen. Veel administratiekantoren adviseren ook een tankkaart om discussie met de fiscus te voorkomen.

 

2.1.1 Ruim 20 euro aan btw per tankbeurt

De brandstofkosten vallen onder de autokosten en zijn fiscaal aftrekbaar. Ook de btw is terug te vragen voor maximaal 75%. Maar de belastingdienst stelt een harde voorwaarde: dat u het kan aantonen. Dat betekent tankbonnetjes bewaren, met kans dat u ze kwijtraak. Aangezien over een gemiddelde tankbeurt al snel €20,- btw geheven wordt, is het jammer als een taxichauffeur dit geld niet terug ontvangt van de belastingdienst.  

Een tankkaart voor de taxi is daar een oplossing voor: van alle zakelijk gemaakte reisuitgaven met uw taxi ontvangt u maandelijks op één factuur, met daarop de betaalde btw vermeld. Deze factuur kunt u gebruiken bij het doen van btw aangifte.

 

2.2 Kiezen tussen universele tankkaart of merkgebonden tankkaart

Er zijn twee soorten tankpassen: een universele tankpas of een merkgebonden tankpas. Kenmerkend voor een universele tankpas is deze enkele euro’s per maand kost en de merkgebonden tankpas veelal gratis is. Zo is de zakelijke de Q8 Liberty card gratis, maar daar staat tegenover dat er geen extra diensten met de kaart betaald kan worden.

 

2.3 Extra diensten betalen met een tankkaart

De trend is dat steeds meer diensten met een zakelijke tankkaart betaald kan worden. Zo heeft de kaart van Maes de Mobility Card de mogelijkheid om te betalen bij de autowasstraat (carwash), parkeerplaatsen en parkeergarages van o.a. Q-Park. Het betalen van tol is eveneens mogelijk, wat met name in het buitenland handig is. Door de maandfactuur komen alle zakelijk reisuitgaven op een factuur te staan en zijn er nog minder losse facturen en bonnen te bewaren. Er zijn meer opties – zoals pechhulp  – maar elke zelfstandige kan zelf een pakket samenstellen waarvoor hij de tankkaart wilt gebruiken.

 

2.4 Goedkoop tanken met hulp van apps

Als u in bezit bent van tankkaart, dan betaald u altijd de pompprijs bij het afrekenen. Het levert geld op om op zoek te gaan waar u goedkoop kan tanken. Gelukkig zijn er apps die de brandstof prijzen vergelijken van de (ruim 3000) brandstof stations in Nederland. Op pagina met brandstof apps staan gratis app’s en wij checken of de prijs die in de app staat overeenkomt met de dagelijkse pompprijs. De meeste apps bieden meer functionaliteiten zoals parkeer, en file informatie en die zijn in ons overzicht te vinden.
 

2.5 Gemak dient de taxichauffeur met een zakelijke tankpas
 

Zelfstandige professionals willen zo min mogelijk administratief gedoe. In zijn algemeenheid vinden ze administratief werk en bonnetjes te bewaren van het tanken of van de parkeergarage al gauw een verspilling van tijd. Toch is deze bewijslast nodig bij het btw aangifte doen en het opvoeren van autokosten als aftrekpost.

Het grote voordeel van een zakelijke tankkaart is de maandelijkse verzamelfactuur. Het geeft een overzicht van de gemaakte autokosten en de betaalde btw. Vele ondernemers kiezen dan ook een tankkaart vanwege het gemak: met een pas – die op naam van de het taxibedrijf staat – worden een deel van zakelijke autokosten afgerekend.

 

Bonnen verzamelen vinden ondernemers gauw een verspilling van tijd. Toch is deze bewijslast nodig bij het btw aangifte doen

 

3. Een zakelijke tankkaart voor voor de taxichauffeur?

Hierboven staan de belangrijkste vijf voordelen van een zakelijke tankkaart voor de taxi. Het gemak van zo’n pas maakt het taxi beroep net weer een stukje aantrekkelijker.

U heeft de keuze tussen een universele of merkgebonden tankkaart…..