Selecteer een pagina

Tankkaart fraude is te voorkomen. Door de veiligheidsvoorzieningen zijn tankkaarten standaard goed beschermd tegen oneigenlijk gebruik.

Een voorbeeld is dat u een pincode kan instellen en blokkeren in het portaal van de fleetmanager. Maar het kan instrumenteel wel goed geregeld zijn, maar alert gebruik door u en/of uw chauffeurs is nodig.

Maar ook dat is niet genoeg.

Georganiseerde bendes en andere criminelen bedenken helaas steeds meer methodes om tankkaarten te ontvreemden en illegaal te gebruiken. Wat wordt er nog meer gestolen uit auto’s en hoe kunt het voorkomen? We geven een aantal preventie adviezen, maar ook vijf tips om tankkaart fraude te voorkomen.

 

1. Wat trekt autodieven het meest aan

Een personenauto of bedrijfswagen is een geliefd object om in te breken. Er zijn genoeg gelegenheden om in te breken.

Gewoon op straat, in parkeergarages, naast kantoren, rondom hotels en vliegvelden. Of zomaar voor uw bedrijf of thuis.

Het zijn vaak plekken waar veel auto’s staan en weinig mensen zijn. Autodieven weten precies waar ze moeten zijn en wanneer. Denk aan plekken waar u maar even bij uw auto weg bent, zoals de supermarkt, een klant of vliegveld, in een park. De dievengilde is eigenlijk gek op alles wat los (soms vast) zit in de auto.

  1. De meest gewilde buit is de laptop, tablet en eReaders. Vergeet randapparatuur niet (printers, USB sticks, SD kaarten)
  2. Hetzelfde geld voor de smartphone. Zo makkelijk te verhandelen…
  3. Tank- en pinkaarten, identiteitsbewijzen en autopapieren zijn zeer gewilde spullen
  4. Gereedschap, zoals accuboren, zaagmachines enz
  5. Gewone koffers, tassen en rugzakken, ook als ze leeg zijn
  6. Sinds een aantal jaren, zijn ze ook uit op airbags en navigatiesystemen, met name van de Duitse automerken.

Kortom, genoeg van waarde om te ontvreemden! We gaan we terug naar de tankkaart fraude.  

 

Meest gestolen uit de auto: Laptop, smartphone en tank-en pinpassen

 

1. Auto op slot – buit eruit

Auto-op-slot-buit-eruitEen belangrijke tip om tankkaart fraude te voorkomen, het lijkt zo voor de hand te liggen, is de bekende slogan ‘Op slot? Buit eruit!’.

Het is bekend dat door veel chauffeurs te vaak over het hoofd wordt gezien, of domweg niet aan denken. We herhalen het dus maar, laat nooit waardevolle spullen, waaronder uw zakelijke tankkaart, achter in uw auto als u ergens parkeert. Al is het maar voor even.

In ons land is recent door maar liefst 1200 agenten een bende autodieven opgerold. In het buitenland is het parkeergebied vliegveld van Bergamo in Italië het meest berucht en daar vinden veel auto inbraken plaats. Het geboefte stelen de tankkaart (soms met pincode..) en gebruiken deze direct.

Volgens leasemaatschappij Alphabet bij de noorderburen blijkt dat Amsterdam de meest kansrijke stad is voor auto inbraak. Op de tweede plaatst volgt Rotterdam en Den Haag  staat op afstand op plaats drie. 

 

2. Let op card swapping bij tankkaart fraude

Soms wordt een bestaande zakelijke tankkaart simpelweg vervangen door een identieke en reeds geblokkeerde kaart. Uw tankkaart hoeft dus niet direct gestolen worden, maar kan wel omgeruild worden door een andere identieke tankpas.

Deze vorm van tankkaart fraude wordt ‘card swapping’ genoemd en kan u voorkomen door altijd uw kaart bij te houden. En er zicht op te houden als u het afgeeft!

 

3. Geeft u tankkaart nooit als af borg 

In het buitenland wordt bij sommige tankstations borg gevraagd als u gebruik wilt maken van het toilet. Doe dat nooit!

Sterker, in lijn met tip 2, geef nooit voertuigsleutels, tank- of  bankkaart of paspoort af, of andere waardevolle spullen. Het is vragen om problemen. Bureau Europol meldt meer en meer misbruik gevallen door deze ‘borg methode’. Tankkaart fraude wordt steeds vaker genoemd.

 

3.1 Borg soms noodzakelijk

Soms moet u toch een borg afgeven of bijvoorbeeld te kunnen douchen bij een tankstation. Geef dan een (klein) cashbedrag af. Laat voor ontvangst tekenen of maak een foto met uw smartphone van het afschrift.

 

4. Let op met draadloos betalen

Draadloos betalen met behulp van NFC is erg gemakkelijk. Wordt u gevraagd om te betalen met een draadloze terminal, of vertrouwt u de terminal in kwestie niet, vult u dan in eerste instantie een foutieve pincode in.

Als deze pincode wordt geaccepteerd, weet u zeker dat u te maken heeft met een illegale terminal. Neem in dat geval direct contact op met uw tankkaart aanbieder.

 

5. Registreer de gegevens

Het is een klusje, maar noteer de gegevens van uw waardevolle bezittingen zoals de laptop. Ook voor allerlei betaalkaarten is het belangrijk de nummers te registeren en de telefoon nummers die direct moet bellen om uw kaart te blokkeren.

 

Geef nooit uw zakelijk tankkaart af, ook niet voor borg. Daar zijn andere oplossingen voor.

 

 

6. Tankkaart fraude is te voorkomen

Volgens autorai neemt de diefstal van lichte bedrijfswagens toe naar ruim 1800 stuks per jaar. Voertuigen van tussen vier tot zeven jaar zijn het meest gewild.

Tenslotte een aantal tips om inbraak te voorkomen van uw bedrijfsauto:

  • Check altijd of uw de auto heeft afgesloten. Vergeet niet ramen en schuifdak
  • Haal de radio of het frontje uit de auto. Stop het niet in het dashboardkastje, maar neem het mee
  • Parkeer uw auto in het zicht, indien mogelijk een verlichte plaats
  • Verwijder de zuignap van het navigatie systeem of smartphone van de voorruit
  • Zet uw dashboard kastje op. Er valt niets te halen..
  • In nooit uw autopapieren, pin- en tankkaarten in uw auto
  • Laat andere spullen niet zichtbaar in de auto achter (laptop tas, rugzak, zakenkoffer enz)

 

6.1 Opletten in het buitenland

In het buitenland is het extra opletten. Landen waar u alert moet zijn op voertuiginbraak en tankkaart fraude, zijn Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Zwitserland.

Nogmaals, houd dus altijd uw zakelijke tankkaart bij de hand, schrijf uw pincode nooit op, geef uw kaart of voertuigsleutels nooit af als borg en let goed op de terminal waar u betaalt.