Selecteer een pagina

Het olie- en gasconcern heeft dit onlangs bekend gemaakt dat een auto op waterstof toekomst heeft. Shell ziet in waterstof als één van de brandstoffen van de toekomst.

 

In 2018  is het eerste waterstof tankstation in Halle geopend. Dit jaar zijn er totaal drie tankstations nabij Antwerpen, Halle en Luik operationeel. In Nederland zijn er vier tankstations. Dit is niet spectaculair, maar het het begin is er!

 

1. Shell gaat voor waterstof én elektrische rijden

Met het aanleggen van waterstof tankstations zien we Shell een nieuwe weg inslaan. Naast de waterstof tankstations gaan ze ook aan de gang met elektrisch rijden.

Onlangs hebben ze een investering in het bedrijf Ample gedaan. Ample verzorgd het snelladen van batterijen en accu’s. De waarde van het merk Shell zal hierdoor zeker toenemen, mede door hun meer proactieve houding richting een groenere en schonere wereld. Daarover later meer, maar een auto op waterstof is de toekomst aldus Shell.

 

1.1 Een tanknetwerk is essentieel voor een auto op waterstof

De eerste drie tankstations voor waterstof zijn het begin om een heel netwerk door België aan te leggen.

Shell is al actief met het uitrollen van een compleet netwerk van elektrische snellaadpunten in Nederland. in België is door de overname van NewMotion een netwerk van +5000 laadpunten beschikbaar voor de automobilisten

Daarnaast willen ze het netwerk dus ook gaan uitbreiden met waterstofstations.

 

1.2 Topvrouw Van Loon rijdt zelf in auto op waterstof

Topvrouw Van Loon van Shell geeft het goede voorbeeld en rijdt in een waterstofauto. De waterstof tankstations zijn een deel van het H2Benelux project.

Het voornaamste doel van H2Benelux is de uitrol van een basisnetwerk van waterstofstankstations. Ze leggen meerdere stations aan in de hele Benelux (België, Nederland en Luxemburg) voor een auto op waterstof.

De overheden dragen bij in het project middels subsidies. Ook de Europese Unie doet een bijdrage aan het H2Benelux project.

 

1.3 Alternatieve energiebronnen

Shell wil een actieve rol spelen in de verandering van de energiesystemen. Ze doen hier volop onderzoek naar en willen een actieve bijdrage leveren.

Elektrische mobiliteit is niet alleen de elektriciteit welke uit het stopcontact komt en de batterij-elektrische auto’s.

Ook een auto op waterstof is een goed voorbeeld in de zoektocht naar alternatieve energiebronnen.

 

2. Voordelen van de auto op waterstof

Er zijn vele voordelen volgens Shell om voor waterstof te kiezen. Het bereik is groter en het restproduct is slechts waterdamp.

Het is mogelijk om waterstof te maken met de hulp van zonne-energie of windenergie. Het is dus een schone vorm van energie.

 

De uitstoot van auto’s op waterstof is slechts waterdamp

 

2.1 Welke kansen biedt waterstof?

Er zijn volop kansen voor waterstof. Het grootste voordeel is, dat het een groter bereik heeft dan elektrische auto’s.

Daarnaast is het mogelijk om de auto vol te tanken in vijf minuten. Waterdamp is het enige wat uit de uitlaat komt.

Hierdoor is het geen vervuiler. Wanneer de waterstof uit duurzame energiebronnen wordt gemaakt dan is het over de hele keten CO2-neutraal.

Shell gebruikt bijvoorbeeld in Nederland gebruik van de Demonstratieregeling Klimaat Technologieën en –Innovaties in transport (DKTI Transport)

Het is een regeling om subsidies te krijgen voor transportoplossingen met een lage CO2-uitstoot. Het project heet het al genoemde H2Benelux.

 

2.2 Het waterstofproject H2Benelux

De waterstofstations zijn een deel van het waterstofproject H2Benelux. Er zijn andere partijen betrokken in het hele project.

In Duitsland zijn er zowaar vierhonderd waterstofstations gepland welke operationeel moeten zijn aan het einde van 2023. Shell verzorgd er hier meer dan de helft (230 stations) van.

In Engeland, Californië en Canada zijn soortgelijke samenwerkingen erg succesvol gebleken. We zien in de hele wereld steeds meer mensen kiezen voor een auto op waterstof.

 

2.3 Shell actief in de energie transitie

Shell wil een actieve rol claimen bij de transitie van energie. Shell ziet het ook als een manier om hun imago op te poetsen.

Denk hierbij aan de discussie over het dividend en de dividendbelasting in Nederland en ook de aardbevingsschades in de provincie Groningen.

De merkwaarde is hierdoor blijkbaar niet veel aangetast, waar we het zo over gaan hebben.

 

2.4 Andere energie transitieprojecten

Naast waterstofstations is Shell actief op het gebied van de techniek voor het snelladen van de elektrische auto’s. Ze hebben een flinke investering gedaan in het al genoemde Ample.

Ample heeft een techniek om zeer snel een batterij van een auto weer op te laden. Het is eigenlijk niet helemaal duidelijk of het gaat om het snel vervangen van een batterij of het snel opladen. Er is op hun website weinig informatie te vinden over hun technieken en werkwijzen.

Wel weten we, dat er onlangs een financieringsronde is afgerond waarbij bedrijven 31 miljoen hebben geïnvesteerd.

 

3. Hoge % groei elektrische auto’s

Er zijn steeds meer elektrische auto’s op de weg. In Nederland zijn alleen in 2018 al drie keer zoveel elektrische auto’s verkocht dan in 2017. In België groeit het bezit ook naar nu totaal 33.000 wagens, ofwel 2% van de markt. Die groei is meer in de hybride wagens en minder in de volledige elektrische wagens. De trend is wel dat de modellen steeds verder rijden zonder ze op te laden.

Met de komst van meer oplaadpalen is het mogelijk om nog verder te rijden. Ook de angst om stil te staan zonder oplaadmogelijkheden is voorbij.

 

3.1 Shell investeert in laad locaties

Tot verdriet van FastNed, kan u bij een groter aantal Shell tankstations vandaag de dag de elektrische auto opladen. De oplaadservice Shell Recharge speelt goed in op het groeiende aantal elektrische auto’s in de Benelux..

Naast Ample zijn er andere investeringen welke Shell heeft gedaan om een belangrijke partij te worden in de transitie van energiebronnen.

Elektrische mobiliteit speelt hierbij een belangrijke rol. Afgelopen jaar lieten ze hun oog al vallen op energiebedrijf First Utility uit Engeland.

Ook namen ze onlangs het bedrijf NewMotion over, wat een belangrijke speler is op het gebied van elektrische laadpalen met 5000 publieke palen in België.

Het zal in ieder geval kun merkwaarde niet negatief beïnvloeden.

 

4. Een waardevol en sterk merk: Shell

Shell heeft als brandstofleverancier een sterke positie veroverd in de wereld. Ze zijn wereldwijd de koploper in de olie- en gassector, blijkt uit een onderzoek van Brand Finance.

Shell is echter niet alleen een gerenommeerd merk welke over de hele wereld bekend is.

Het is ook een merk welke actief werkt aan het implementeren van milieudoelstellingen uit het Parijs akkoord. Ze willen hun steentje bijdragen om een wereld te krijgen met een zero emissie.

 

4.1 Shell waardevoller dan ING, Philips

Uit het onderzoek is gebleken, dat Shell een waardevoller merk is dan ING, Philips en Heineken. Helaas staat geen enkel Belgisch merk op deze lijst. De merkwaarde van Shell is met twee procent gegroeid tot 33,5 miljard euro. Het geldbedrag is gebaseerd op het uitgeven van licenties op basis van de merknaam. Shell voert hier al jaren de lijst aan en is een sterker merk dan de overige top vijf bedrijven bij elkaar.

Met hun duidelijke visie op de toekomst zullen ze krachtig blijven profiteren van hun sterke merknaam.

 

 • Paskosten €2,44 per maand,  geen eenmalig kosten via onze site
 • Dekking van 100% in België en 98% in de Benelux van publieke laadpalen,
 • Snelladen bij Allego en Fastned 
 • Geen (standaard) borg betaling
 • Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
 • Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld

 

E-flux by Road voor tankkaart-aanvragen

 

 • Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland  en Italie  (totaal >40.000 laadpunten)
 • (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
 • Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
 • Contractduur 1 jaar, daarna maandelijks opzegbaar
 • Beheerders tool voor het wagenpark (vennootschap)

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

E-flux by Road voor tankkaart-aanvragen

 

 • Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
 • e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
 • 24/7 support voor laadproblemen
 • Geschikt voor elektrische of hybride auto’s
 • Geen pechhulp mogelijkheden
 • Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen

Direct Uw Kaart Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

E-flux by Road voor tankkaart-aanvragen